Russische procureur-generaal komt voor ambtenaren ‚Verborgen Bitcoin‘.

Het gebouw van het Openbaar Ministerie van de Russische Federatie in Moskou. Bron: Adobe/Андрей Журавлев
Het kantoor van de Russische procureur-generaal heeft zijn pogingen verdubbeld om overheidsfunctionarissen te dwingen hun cryptobezit te verklaren in het kader van een poging om de corruptie onder ambtenaren uit te roeien – waarbij hij heeft gezworen dat „er geen onaanraakbaren zullen zijn“ in de gangen van de macht.

In een interview met het mediakanaal Rossiskaya Gazeta heeft Igor Krasnov, het hoofd van het kantoor van de procureur-generaal, bevestigd dat de nieuwe uitspraak begin 2021 in werking zal treden, wanneer een nieuwe wet inzake digitale en cryptobezittingen wordt afgekondigd.

Krasnov verklaarde dat sommige gewetenloze ambtenaren illegale inkomsten hebben verborgen door ze te ontvangen of om te zetten in crypto. Hij voegde eraan toe dat hoewel de Russische rechtbanken crypto niet beschouwen als geldwaarde, ze wel als eigendom kunnen worden beschouwd. Als zodanig moeten ambtenaren in de publieke sector crypto-opbrengsten en -schenkingen in hun inkomensverklaringen aangeven.

Krasnov verklaarde dat „[crypto], net als conventionele valuta, kan worden bediend in de schaduw“.
En hij voegde eraan toe dat, hoewel het een uitdaging kan zijn om niet-aangegeven crypto op te sporen, het vinden van „verborgen bitcoins“ in principe niet moeilijker is dan het najagen van „grijze“ gelddeals.

Krasnov voegde eraan toe,

„[Het relevante] toezicht zal hoofdzakelijk worden uitgevoerd met gebruikmaking van de capaciteiten van de [rechtshandhavings]diensten en de financiële inlichtingendiensten“.

De Russische federale financiële controledienst (lokaal bekend als Rosfinmonitoring), het staatsagentschap dat belast is met de bestrijding van het witwassen van geld en het tegengaan van de financiering van terrorisme, beweerde eerder dit jaar naar verluidt dat het een prototype had ontwikkeld voor een AI-aangedreven „gedeeltelijke“ de-anonimiseringsoplossing die functionarissen in staat zal stellen om ontvangers en verzenders te ontmaskeren in anonieme crypto-transacties.